Tomgångsspel

Allt eftersom tekniken fortsätter att pressa gränserna för vad som är möjligt inom videospel – och när spelare och utvecklare skjuter gränserna för spelgenrer – skapas nya genrer hela tiden.

Tomgångsspel

För att inte förväxla med vardagligt spel, är inaktiv spel förenklade spel som innebär minimalt med deltagande av spelare, som att klicka på en ikon om och om igen. Tomgångsspel håller spelarna engagerade genom att belöna dem som slutför enkla mål.

Rolig fakta: Du kan skapa ditt eget enkla inaktiv spel utan kodningskunskaper med hjälp av Idle Game Maker.

Casual spel

Fritidsspel uppvisar grundläggande spelmekanik och är perfekta för korta, avslappnade pass. Denna genre har exploderat i popularitet de senaste åren tack vare mobilspel. Utvecklare använder ofta belöningar och noggrant utformade nivåer för att fortsätta att sträva efter att komma längre, eftersom spel i denna genre vanligtvis är ganska repetitivt.

Festspel

Partyspel som Mario Party är avsedda för flera (fyra eller fler) spelare och innehåller vanligtvis minispelstävlingar med deltagare som tävlar mot varandra för att avsluta en utmaning inför andra spelare.

Programmeringsspel

Ett programmeringsspel har vanligtvis spelare som använder kod för att klara en utmaning eller övervinna ett hinder. Codehunt är till exempel ett spel som spelas med antingen Java eller C# där spelare skriver kod för att lära sig datorspråk och programmeringselement som loopar, strängar och chiffer. (Läs mer om kodning av appar med Java eller C ++.)

Brädspel/kortspel

Traditionella spel som schack, pjäser och backgammon är fortfarande populära över hela världen, och i takt med att världen blir alltmer digital blir det också de traditionella spelen. Kortspel som Magic: The Gathering och Pokémon Card Game är hemma här också.

Massiv multiplayer online (MMO)

Dessa spel spelas nästan uteslutande på internet eller nätverksaktiverade plattformar. MMO innehåller också en mängd olika spellägen, där spelare kan samarbeta eller tävla mot varandra. Minecraft, till exempel, kan spelas både som en upplevelse för en spelare eller som en MMO.

Advergame

Advergames skapas vanligtvis för att hjälpa till att sälja en produkt eller ett varumärke, varumärket eller annonsören leder spelutvecklaren att skapa en interaktiv upplevelse baserad på en produkt.

Konstspel

Ett konstspel visar konst eller en struktur, och liksom konst är det tänkt att väcka en känslomässig känsla hos sin publik. Vanligtvis har dessa spel inte gameplay utan snarare liknar “interaktiva upplevelser”.

Pedagogiskt spel

Används främst som ett inlärningsverktyg, pedagogiska spel används för att lära ut ämnen som matematik eller att skriva med hjälp av grundläggande spelmekanik, och därmed sticker ut på de flesta listor över bästa videospel för barn. Låt dig dock inte luras (och inte förvirra) men tekniskt icke-pedagogiska spel som Minecraft kan också vara lärorika.