Vad är virtuell verklighet och hur fungerar det

Användningen av datorteknik för att bygga en realistisk värld kallas virtuell verklighet (VR). Till skillnad från traditionella användargränssnitt fördjupar virtuell verklighet dig i användarupplevelsen. Användare är absorberade och kan ansluta till 3D-miljöer istället för att titta på skärmen framför. Maskinen blir en portvakt till denna strategispelsmiljö genom att simulera så många sinnen som möjligt, inklusive syn, hörsel, känsel och till och med lukt. Nästan riktiga VR-upplevelser begränsas endast av tillgången på innehåll och prisvärda datorresurser.

Vad är skillnaden mellan VR och AR?

Termerna “virtuell verklighet” och “förstärkt verklighet” syftar på samma sak. Augmented reality kan ses som virtuell verklighet på en fot i den verkliga världen: Virtual reality erbjuder ett artificiellt universum att utforska, medan Augmented Reality simulerar konstgjorda objekt i den verkliga världen.

Datorn använder sensorer och algoritmer för att bestämma kamerans placering och riktning i den uppkopplade verkligheten. AR-teknik sätter datorgenererade bilder från användarens perspektiv till den verkliga världen, vilket gör att 3D-grafik kan ses från kamerans perspektiv.

Liknande sensorer och matematik används av en dator i virtuell verklighet. Istället för att placera själva kameran i en fysisk miljö, placeras platsen för användarens ögon i en virtuell miljö. Grafiken svarar på rörelsen i användarens huvud. VR-teknik ger användaren en attraktiv, uppslukande miljö istället för att kombinera virtuella objekt med en verklig scen.

Virtual reality (VR) är en teknik som gör att du kan

Huvudskärmen är den lättast att känna igen funktionen i virtuell verklighet (HMD). Människor är visuella arter, och visningstekniken som skiljer interaktiva virtuella verklighetssystem från konventionella gränssnitt är ofta den viktigaste skillnaden. Till exempel projicerar den automatiserade virtuella CAVE-världen aktivt virtuellt innehåll på skärmar i rumsstorlek. Marknaden och industrikläderna är vilda västern, även om de är roliga för dem som bor på högskolor och stora laboratorier.

Framtiden för bärbara enheter utvecklas, men den är fortfarande osäker på grund av otaliga nya hård- och mjukvaruval. HTC Vive Pro Eye, Oculus Quest och Playstation VR är pionjärer, men Google, Apple, Samsung, Lenovo och andra kan överraska branschen med en ny nivå av inbäddning och användbarhet. Vem vinner, lättheten att köpa en hjälmstorlek som kan användas i vardagsrummet, på arbetsplatsen eller på fabriksgolvet har satt HMDs i framkanten av virtuell verklighet.

Ljudets roll i virtuell verklighet

Övertygande virtual reality-applikationer behöver mer än bara grafik. Känslan av mänskligt utrymme bygger på både hörsel och syn. I verkligheten svarar människor på pip snabbare än visuella signaler. Exakta omgivande ljud och rumsliga funktioner behövs för att skapa en helt uppslukande virtuell verklighetsupplevelse. De ger den virtuella miljön en stark närvarokänsla. Sätt på dig några hörlurar och lek med denna The Infrage-ljudinfografik för att få en uppfattning om de binaurala ljuddata som ingår i den virtuella verklighetsupplevelsen.