Videospel online

Action Spel

Actionspel är just det – spel där spelaren har kontroll över och i mitten av handlingen, som huvudsakligen består av fysiska utmaningar som spelare måste övervinna. De flesta tidiga videospel som Donkey Kong och Galaga hör till actionkategorin.

Eftersom actionspel vanligtvis är lätta att komma in i och börja spela, utgör de fortfarande, enligt de flesta konton, de mest populära tv -spelen.

Skytt

Skyttar låter spelare använda vapen för att engagera sig i handlingen, med målet vanligtvis att ta ut fiender eller motståndare.

Skyttar kategoriseras efter spelarens perspektiv:

Förstapersonsskyttar (FPS) spelas från huvudpersonens synvinkel; Call of Duty, Half-Life och Halo är bra exempel.

Med tredjepersonsskyttar som Fortnite och Splatoon utspelas handlingen från en synvinkel där spelaren kan se huvudpersonen, vanligtvis lite ovanifrån och bakifrån.

Top-down-skjutare, som Galaga, Space Invaders och Raiden V: Director’s Cut har en komplett upplevelse. Där tredjepersonsskyttar vanligtvis kan visa hälsobar eller mätare som blir sämre eller bättre beroende på karaktärens hälsa eller skick, är skyttar uppifrån och ner vanligtvis baserade på uppsättningar av liv, där spelare når ett “spel över” när den livsstilen tar slut.

Stridande

Kampspel som Mortal Kombat och Street Fighter II fokuserar handlingen på strid, och i de flesta fall, hand-till-hand-strid. De flesta kampspel har ett stabilt spelbart tecken, var och en specialiserad på sin egen unika förmåga eller kampstil. I de flesta traditionella stridsspel kämpar spelare sig till toppen och tar sig an fler och svårare motståndare när de går framåt.

Kul fakta: Street Fighter II introducerade en av videospels första spelbara kvinnliga karaktärer, Chun-Li. (Den allra första spelbara mänskliga kvinnliga videospelkaraktären hittades i Taito -arkadspelet Taphoon Gal 1985.)

Beat-em up

Beat-em up-spel, eller brawlers, fokuserar också på strid, men istället för att möta en enda motståndare möter spelarna våg efter våg av fiender. Double Dragon var en av de tidigaste beat-em ups, medan God of War, Castle Crashers och Bayonetta är nyare.

Smygande

Stealth -spel betonar list och precision för att lösa spelutmaningar, och medan andra åtgärder eller strider kan hjälpa spelare att uppnå målet, som i Dishonored, stealth -spel brukar uppmuntra spelare att engagera sig i åtgärden i hemlighet. Metal Gear byggde ett franchise -namn på denna underkategori.

Överlevnad

En undergenre av actionspel, överlevnadsspel har verkligen kommit till sin rätt under de senaste åren. Överlevnadsskräckspelet Resident Evil var ett av de tidigaste (även om det är ett linjärt spel), medan mer moderna överlevnadsspel som Fortnite äger rum i öppna världsmiljöer och ger spelare tillgång till resurser för att skapa verktyg, vapen och skydd för att överleva som så länge som möjligt.

Rytm

Rytmspel som Dance Dance Revolution och Guitar Hero är musikbaserade spel som utmanar spelare att hålla jämna steg med rytmen i en låt eller soundtrack i spelet genom att trycka på en motsvarande knapp på kontrollenheten vid en exakt tidpunkt för att samla poäng.