Rollspel

Förmodligen den näst mest populära spelgenren, rollspel eller rollspel, har mestadels medeltida eller fantasy-inställningar. Detta beror främst på genrens ursprung, som kan spåras tillbaka till Dungeons & Dragons och andra rollspel i penna och papper. Ändå rabatterar hardcore RPG-spelare inte sci-fi-fantasy-tema RPG-spel som Mass Effect, Fallout och Final Fantasy, som har hjälpt till att sätta unika snurr på genren.

Kulturella skillnader har också haft betydelse för denna genre, eftersom många spelare kategoriserar rollspel som antingen WRPG (västerpåverkade) eller JPRG (japanska influerade). Slutligen får spelare ofta val i denna genre som påverkar det slutliga resultatet av spelet, vilket innebär att många RPG -spel har alternativa slut.

Action -RPG

Action-rollspel tar spelelement i både actionspel och action-äventyrsspel. En avgörande egenskap för action-RPG: er är att striden äger rum i realtid och beror på en spelares hastighet och noggrannhet för bästa fiender, kontra beroende på höga karaktärsattribut som karisma och fingerfärdighet.

MMORPG

Massiva online-rollspel (eller MMORPG) för flera spelare utvecklades som grafiska variationer av textbaserade fängelsehålor för flera användare (MUD), som utvecklades i slutet av 1970-talet.

MMORPG involverar hundratals spelare som aktivt interagerar med varandra i samma värld, och vanligtvis delar alla spelare samma eller ett liknande mål.

Rouguelikes

Den enda andra spelgenren baserad på namnet på spelet som inspirerade det, Rogue var ett 2D -dataspel och dungeon crawler från 1980. Spelet innehöll ett textgränssnitt och slumpgenerering. Spelare övervann fiender och hinder för att öka sin spelarstatistik.

Taktisk rollspel

Med tanke på deras ursprung i bordsspel, spelar taktiska rollspel mer som traditionella brädspel, där den turbaserade spelhandlingen spelar ut över ett isometriskt rutnät. Spelare använder nästan schackliknande strategi och ett begränsat antal resurser (arméer, vapen, etc.) för att erövra strider och fiender.

Sandlåda RPG

Sandlåda eller rollspel med öppen värld gör det möjligt för spelare att fritt vandra runt i sina spelmiljöer på jakt efter äventyr. Det här är några av de mest uppslukande och engagerande videospelupplevelser som finns, eftersom den enorma mängden spelkaraktärer och situationer som krävs för att fylla i sidouppdrag och stödja berättelser gör att spelutvecklare kan skapa nästan verklighetstrogna virtuella världar.

Första personens festbaserade RPG

“Blobbers” som de är kända för hardcore-spelare är dungeon rollspel (dungeon RPGs) där en spelare leder en fest av äventyrare i förstapersonsperspektiv. Spel som Might and Magic och Bard’s Tale faller i denna kategori eftersom spelaren flyttar hela festen som en enda enhet eller ”blob” runt spelområdet. De flesta “blobbers” är turbaserade men vissa spel kan spelas i realtid.